Espresso je vlastně koncentrovaná káva, tedy je jí jen velmi malé množství. Připravuje se tak, že se přes jemně namletá kávová zrna protlačí velmi horká voda pod vysokým tlakem. V tom je právě rozdíl oproti jiné kávě. Espresso se připravuje přes již namletou krávu a důležitý je zde vysoký tlak vody. Zrna na espresso se také déle praží a vybírají se tmavší zrna, než například pro kávu překapávanou. Je to proto, aby se dosáhlo co nejintenzivnější chuti. To, co je pro espresso typické, je právě jeho velmi výrazná chuť. Je to přesně ta chuť, kterou si buď zamilujete, nebo ji nesnesete.
Pro překapávanou kávu se naopak používají zrna, která mají spíše středí dobu pražení. Její chuť je stále velmi intenzivní, ale ne tolik, jako u espressa. U esspressa se díky době pražení odstraní hodně kyselosti. Jeho chuť je méně výrazná, zato je plnější a silnější. Pokud si chcete užít opravdu pravou kávovou chuť, sáhněte právě po espressu. Příprava espressa není náročná, ale chce to trochu cviku. Potřebujete jen k tomu ty správné nástroje, jako třeba vhodný mlýnek na kávu či kávovar, který zrna namele za vás, a samozřejmě takový, který umožní průtlak horké vody pod vysokým tlakem.
Nezapomeňte také na správné nádobí, správně by se taková káva měla servírovat v malých hrncích na espresso. Možná jste se již setkali s kávou, která nese název Americano. Myslíte si, že nemá s espressem nic společného? To jste ale na omylu. Americano je v podstatě espresso, do kterého se přidá více vody, takže není tak silné. Jeho chuť je ještě méně kyselejší a o dost jemnější. Americano je oblíbenou kávou v mnoha zemích. A jak je to s kofeinem? Navzdory mýtům, které panují, espresso nemá více kofeinu než překapávaná káva. Dokonce se ukázalo, že překapávaná káva má o něco více kofeinu. Proto se pití espressa vůbec nemusíte bát.